Jelenlegi hely

őszi búza - GK Szeged

Prémium minőségű

GK Békés

A GK Békés vegetatív típusú, jól bokrosodó, magassága 80-90 cm. Levelei félig elhajlóak, közepesen szélesek. Közepesen tömött kalásza éréskor sárga színű, elhajló. Szemtermése éretten acélos, piros színű, ezerszemtömege 40-45 g. Hektoliter-tömege 80-85 kg, esésszáma 280-350 s. Vízfelvevő képessége 14% liszt esetében 60-65%, stabilitása 10-15, P/L értéke 0,8-1,3. Termőképessége üzemi méretekben 6,5-8,0 t/ha. Szárazság tűrése jó. Az extenzográfos és sütőipari értéke, valamint sikér- és fehérjetartalma alapján is kielégíti az MSZ 6383:2012 búzaszabványban megadott, prémium búza kategória által támasztott követelményeket. A fajta adaptálódó képessége kiváló, amit az is bizonyít, hogy az utóbbi években a határainkon túl is jelentősen nőtt iránta a kereslet (Románia,Szlovákia). Betegségekkel szemben mérsékelten rezisztens fajta, a termésbiztonság megőrzése, illetve biztosítása érdekében fokozott növényvédelmi odafigyelést igényel.

A fajta mindamellett, hogy kiváló, az új búza szabvány szerint a prémium kategóriába sorolható minőséggel rendelkezik, termőképességben is megállja a helyét a köztermesztésben. Ezt bizonyítja a hivatalos vetőmag-szaporításokban elfoglalt helye is. A GOSZ-VSZT kísérletekben kedvező tulajdonságai (minőség, szaporító terület) alapján mar hetedik éve szerepel.

rendelhető

 

GK Futár

Bőtermő, kiváló alkalmazkodóképességű fajta, amely kedvező körülmények esetén magas hozamokra képes. Minőségi paraméterei között prémium kategóriába tartozóak is vannak. Évjárattól függetlenül stabilan magas nyerfehérje és sikértartalommal, valamint Zeleny-értékkel rendelkezik. Tésztájának reológiai tulajdonságai is javító kategóriájúak.

Termesztési és agrotechnikai javaslatok:

  • Vetésidőre nem érzékeny, ám javasolt a későbbi okt. 15. utáni vetés
  • Előveteményre nem érzékeny
  • Kukorica utáni vetésekben ügyelni kell a szármaradványoktól mentes magágykészítésre
  • Ajánlott csíraszám: 500-550 csíra/m2
  • Pillangós, hüvelyes elővetemény esetén a vetőmag mennyisége 5-10 %-kal csökkenthető
  • Tápanyagigénye előveteménytől függően 120-180 kg/ha NPK (2:1:1)
  • Intenzív termesztési körülmények között szárcsökkentő alkalmazása javasolt
  • Általános rezisztenciális tulajdonságait tekintve jó-közepes
  • Javasolt a sárgarozsda és a kalászbetegségek elleni preventív fungicides védekezés
rendelhető

Jó malmi minőségű

GK Csillag

Kiváló termőképességű fajta. Jó alkalmazkodóképességét igazolja, hogy az elmúlt évek változatos időjárási körülményei között is magas és kiegyenlített hozamokat,valamint stabilan jó malomipari értékeket produkált. Ezt támasztják alá a GOSZ-VSZT kísérleteiben az elmúlt 6 év eredményei. A szélsőségesnek nevezhető 2010-es csapadékos és a 2012-es száraz években átlagtermései a nagyüzemi táblákon is jóval az országos átlag felett voltak. Magassága évjárattól függően 75-90 cm között változik. Állóképessége, megdőléssel szembeni ellenállósága jó. Az átlagosnál jobb bokrosodási erélyű. Közepesen széles levelei félig felállóak, világoszöld színűek. Kalászai nem nagyok, azonban jól termékenyülnek, száraz évjáratban erőteljes szálkacsonkokkal rendelkeznek, megőrizve tar jellegüket. A kalász színe a fiziológiai érésidőpontjában fehér. Szemeinek pelyvalevele vékony, áttetsző, könnyen és tisztán csépelhető. Szemtermése éretten acélos, piros színű, ezerszemtömege 40-45 g.

Átlagos évjáratot figyelembe véve termőképessége 6,5-9,0 t/ha. Terméshozama évjárattól függetlenül kiegyenlített, ami nagy szerepet játszik abban, hogy az egyik legkeresettebb fajtáva vált. Vetőmag szaporítási területe a NÉBIH adatai alapján évről évre nő, 2013-ban 7,71%-kal a vezető helyet foglalta el, megelőzve a második helyen álló GK Békést. Vetésterülete az utóbbi években jelentősen nőtt Romániában és Szlovákiában is. A legjelentősebb betegségekkel szemben jó-közepes ellenállósággal rendelkezik, sárgarozsda érzekenysége közepes.

rendelhető

Kiváló malmi minőségű

GK Körös

A GK Körös 85-95 cm magas, félig felálló levél- és kalászállású őszi búza. Fagy- és télállósága kiemelkedő, de a szárazságot is jól tolerálja. Bokrosodó képessége közepes, kalászait egy szintben hozza, kiegyenlített, ún. szinkron kalászolású. A jelentősebb betegségekkel szemben jó ellenállóságot tanúsít, amely a nemesítés egyik fő célkitűzése volt. A fajta széles genetikai háttérrel rendelkezik, pedigréjében rezisztenciát hordozó kínai és dél-amerikai vonalak is találhatók. Szárrozsdával, kalászbetegségekkel (fuzárium), a különböző levélfoltosságot okozó gombabetegségekkel szemben az átlagosnál jobb ellenállóságú. Lisztharmattal, sárga és levélrozsdával szemben is kedvező toleranciát mutat. Terméshozama évjárattól függetlenül stabilan 6,5-8,0 t/ha. Az érési ideje a korai éréscsoport végére esik. Ezerszemtömege jellemzően kiugróan magas, 45-51 g. Szeme piros és acélos, fajsúlya kiemelkedő (hektoliter-tömege 85 kg feletti). Minőség szempontjából a reológiai tulajdonságai (sütőipari érték, W, extenzográfos energia) kiválóak. Sikér- és fehérjetartalma az új MSZ besorolásban malmi I-es kategóriába tartozik.

A GK Körös termesztése az ország egész területén javasolt.Fiatal fajtáról van ugyan szó, de az eddigi tapasztalatok alapján az alföldi régiókban termésátlagai magasabbak, mint a Dunántúlon, feltételezhetően a jó szárazságtűrésének köszönhetően. A vetésidőre és az előveteményre nem érzékeny, ajánlott vetőmagnormája 450-550 csíra/m2. Tápanyagigénye előveteménytől függően 250-280 kg/ha NPK (2:1:1). A fajta szalmája az átlaghoz képest magas, állóképessége közepes, ezért a szárcsökkentő használata technológiai szinten, évjárattól függetlenül ajánlott. Növényvédelmi szempontból a fungicid használata okszerű, eseti, betegségekre hajlamosító körülmények között javasolt.

rendelhető

Kérjük keresse üzletkötő kollégáinkat!

 

Forrás: Gabonakutató Szeged - Őszi Fajtaajánlat 2014, 2015

www.gk-szeged.hu