Jelenlegi hely

őszi búza - MTA Agrártudományi Kutatóközpont /Martonvásár/

Prémium minőségű

Mv Menüett

Az Mv Menüett prémium minőség elérésére képes martonvásári búzafajta. A korai érésű minőségbúzák jelenleg igen szűk választékát bővíti, s ott is a legkorábban érő fajták egyike. Többek között e tulajdonsága miatt az Mv Palotás utódjaként is ajánljuk. Az utóbbi három évben beállított 23 kisparcellás kísérlet adatai alapján a legbőtermőbb prémium minőségű búzafajta. Termőképessége alacsony (3-5 t/ha) termésszinten is versenyképes a gyengébb minőségű búzafajtákkal szemben, ami jól mutatja átlagon felüli alkalmazkodó képességét. Agronómiai tulajdonságai kedvezőek. Növényállománya 95-100 cm magas, állóképessége kitűnőnek bizonyult a kísérleti parcellákon és vetőmagelőállító-táblákon egyaránt. A hazánkba előforduló gombabetegségek közül a lisztharmattal gyengén, levélrozsdával közepesen fertőződhet. Télállósága megbízhatóan jó. Martonvásári minőségvizsgálatok alapján az Mv Menüett minden tekintetben megfelel a prémium minőség követelményeinek. Szemei kemények, kiteltek, egyenletes méretűek. Farinográfos minősége jellemzően A2-A1, mely csak tápanyaghiányos területeken csökken B1-re. Nedvessikér tartalma magas, meghaladja a 34-35%-ot. ICC No. 115/1 szabvány szerint a farinográfgörbe-stabilitása meghaladja a 10 percet és alveográfos minősége is kitűnő. A fajtát első sorban minőségbúza-termesztési integrációk részére ajánljuk.

rendelhető

Mv Toldi

A prémium minőség elérésére képes, korai érésű búzafajta, mely sok tekintetbe az Mv Kolohoz hasonló tulajdonságokkal rendelkezik. A korai-középkorai éréscsoportok határán kalászol és érik. Termőképessége nem csak a minőségbúza-kontrollnál magasabb (103,6%), hanem a gyengébb minőségű malmibúza-standardok átlagát is meghaladja (100,5%) az állami fajtakísérletekben. A fajta megbízhatóan jó fagyállósággal és szárszilárdsággal rendelkezik. A rendszeresen fellépő gombabetegségekkel szemben közepes-jó ellenállósággal rendelkezik, szárrozsda ellenállósága kiváló, fuzárium-toleranciája átlagosnál jobb, melyet 2010-ben a köztermesztésben is bizonyított. A martonvásári minőségvizsgálatok alapján termése kiváló, beltartalmi minőségét évek óta konzekvensen bizonyítja. Nedvessikér-tartalma magas, jó tápanyagellátás esetén jellemzően 35-40% között változik. Sikérterülése optimális, eddigi vizsgálataink során soha sem haladta meg az 5 mm-es értéket. Zemeny szedimentációs értéke átlagos termelőhelyen is meghaladja a prémium minőség küszöbkövetelményét. Lisztje farinográffal vizsgálva A1-A2 minőségi csoportba sorolható. Farinográfos görbestabilitása (ICC No. 115/1 szerint) stabilan meghaladja a 10 percet,és akár a 18 percet is elérheti. Alveográfis W-értéke kiváló, Martonvásáron az elmúlt években 270-390x10-4 Joule között változott. P/L értéke legtöbbször nem érte el az 1-et. Esésszáma magas, minden vizsgálatban meghaladta a 400 másodpercet. Az Mv Toldi termesztése az átlagosnál magasabb agrotechnikai színvonalon dolgozó minőségbúza-termelő gazdaságok számára ajánlott, ahol a fajta genetikailag meghatározott minősége nagy valószínűséggel érvényre juthat. A KITE Zrt. minőségbúza-termelési rendszer keretében termesztett búzafajta. Kereskedelmi vetőmagja (II. fok) továbbra is a KITE Zrt. országos alközponti hálózatán keresztül szerezhető be Magyarországon. A fajta EU és 3. országba szánt minősített vetőmagjának előállításait és kereskedelmét az Elitmag Kft. szervezi.

rendelhető

Mv Kolo

Martonvásári minőségvizsgálatok alapján kiemelkedő minőségű és minőségstabilitású búzafajta. Farinográffal vizsgálva az állami fajtakísérletekben és az üzemi fajtasorokban több év során is A1-A2 értékcsoportba sorolták, ezzel évjárattól függetlenül megismételte a martonvásári kutatóintézeti eredményeket. Az ICC No. 115/1 szabvány szerint mért farinográfgörbe-stabilitása kiváló. Nedvessikér-tartalma átlagosan 35-36%, bő tápanyagellátás esetén vagy aszályban 38-40%-ig is emelkedhet, és csak tápanyaghiány esetén csökken 35% alá. Alveográfos W-értéke kedvező esetben 300-350x10-4 Joule, P/L értéke optimális, többnyire 1 alatti. Minden más mért paramétere is meghaladja az MSZ 6383:1012 szabvány szerinti prémium minőség határértékeit. Kitűnő minősége kedvező agronómiai tulajdonságokkal párosul. Biztonságosan áttelel, átlagos mértékben bokrosodik, majd középkorai fajtákkal együtt kalászol. Optimális, 90-95 cm magasságú növényállományt fejleszt, mely megdőlésre nem hajlamos. Erős lisztharmat-epidémia és sárgarozsda-fertőzés esetén fungicid alkalmazása indokolt. A 2010. évi üzemi tapasztalatok is bizonyítják, hogy kalászfuzáriummal szemben az átlagosnál ellenállóbb búzafajta, így erős járvány esetén is – megfelelő kalászvédelemmel – hatékonyan megvédhető. Ha a vihar meg nem dönti, állva takarítható be, és jó esésszám stabilitása miatt a kisebb esők se rontják a minőségét. Termesztése minőségi búzatermelést megcélzó gazdálkodóknak ajánlott. A termesztéstechnológiát fegyelmezetten betartó búzatermelők az ország kedvezőbb adottságú területein az évjárathatás miatt mintegy 80% valószínűséggel számíthatnak a prémium minőségű termés elérésére az Mv Kolo termesztése esetén. Jelenleg a legnépszerűbb martonvásári búzafajta, mely magyarországi legnagyobb szaporító területtel és fémzárolási mennyiséggel párosul. Vetőmag előállításai az ország egész területét lefedik, ezért minősített vetőmagjának 2014. őszi beszerezhetősége nem okozhat gondot.

rendelhető

Jó malmi minőségű

Mv Nemere

Az Mv Nemere korai érésű búzafajta azon igényes termelők figyelmébe ajánlható, akik a nagy termőképesség mellett a jó sütőipari minőségről sem akarnak lemondani. A hivatalos állami fajtakísérletekben az Mv 10-10 kódjelű Mv Nemere szignifikánssan 8%-kal termett többet a kontrollfajtákhoz képest, 3 év átlagában. A martonvásári kétéves termésösszehasonlító szántóföldi kísérletekben szintén a legjobb termőképességű fajták között végzett, megelőzve szemtermés mennyiségben a szintén bőtermő Mv Marsallt vagy az Mv Tallért is. Mindezt a nagy terméspotenciált egy A2-es farinográf sütőipari minőséggel párosulva képes kifejteni a Nébih hivatalos adatai szerint. Fehérjetartalma 3 év átlagában 13 %, nedvessikér-tartalma 30 % volt. A szelekció során, valamint az állami fajtakísérletekben nemvolt megfigyelhető olyan betegség, amire az Mv Nemere fogékony lett volna. Mindössze a szeptóriás levélfoltosság fellépése esetén kell jobban odafigyelni a védekezés során, de ellenállónak bizonyult mindezidáig lisztharmattal, szárrozsdával, sárgarozsdával, sárga levélfoltossággal szemben. Levélrozsda fertőzésre közepesen ellenálló.

rendelhető

Mv Nádor

Az Mv Nádor rekordtermés elérésére törekvő, intenzív búzatermesztést folytató gazdaságok új, perspektivikus fajtája. Termőképessége az állami fajtakísérletekben több mint 10%-kal haladta meg éréscsoportja kontrollfajtáinak átlagát, hasonló mértékbe előzte meg a középkorai kontrollokat is, és a legbőtermőbb késői érésű nyugat-európai kontrollnál is jobbnak bizonyult 4%-kal. A martonvásári kutatóintézet országos kísérleti hálózatában- a hivatalos állami kísérleti eredményekkel azonosan – az Mv Nádor a jelenleg legbőtermőbb fajták közé tartozik. Az Mv Nádor alacsony (65-75 cm), jól bokrosodó állományt fejleszt. Rövid és rugalmas szárának köszönhetően megdőlés-ellenállósága kiváló, ezért termesztésekor szárszilárdító regulátor használata szükségtelen. Kísérleteinkben a fajtát 9-9,5 t/ha szemtermés mellett is mindig állva takarítottuk be. Termésbiztonságához kiváló fagyállósága, jó lisztharmat-, kiváló levélrozsda-ellenállósága is hozzájárul. Az Mv Nádor nem csak sok, hanem jó minőségű termést is ad. Keményszemű malmi búza. A belőle készült liszt stabil B1 farinográf értékkel rendelkezik és jellemzően magas, átlagosan 35%-os (33-37%) sikértartalmú. Farinográfos görbestabilitása (ICC No. 115/1 szerint) 6 perc, alveográfos W-értéke jó (W=190x10-4 Joule). A liszt vízfelvevő képessége magas, 63%, ami jelzi, hogy jól eltartató, nem morzsálódó kenyér készíthető belőle. Esésszám-stabilitása megbízható. Az Mv Nádor kipróbálását a jó körülmények között gazdálkodók számára ajánljuk. Kísérleteink szerint gyenge tápanyagellátottságú területeken is versenyképes termőképességű, de törpe növése miatt valószínűsíthető, hogy sekély termőrétegű, rossz vízgazdálkodású területen hosszabb szalmájú fajtát érdemes választani (pl. Mv Tallér, Mv Lucilla).

rendelhető

Mv Karéj

Az Mv Karéj az intenzív körülmények között gazdálkodó, nagy termés elérésére törekvő gazdaságok perspektivikus, új fajtája. Termőképessége az állami fajtakísérletekben a kontrollokhoz képest 102,5%, az MTA ATK MGI kísérleti hálózatában pedig az Mv Marsall termőképességét meghaladó produktivitást mutatott. A termésbiztonságot meghatározó tulajdonságok közül a fagyállósága kiváló, állóképessége jó, a legfontosabb gombabetegségekkel, a levélrozsdával szemben pedig jó szántóföldi rezisztenciával rendelkezik. Provokációs kísérletben szárrozsdával szemben fogékony. A fajta kiemelkedő pozitív tulajdonsága a nagy termőképesség mellett a kiváló sikérminőség. Hat év martonvásári adatai alapján átlagos búza-agrotechnikával termesztve farinográfos minősége igen stabil (A1), jellemzően 17-18 perc farinográfos görbestabilitás értékkel. E paraméterek, valamint az alveográfos W-érték és az extenzográfos minőség alapján teljesíti a prémium minőségi kategória követelményeit. Nedvessikér-tartalma átlagosan 30%, mely a Malmi I. minőségi besorolásnak felel meg. Fajtáinkat és nemesítési törzseinket hagyományosan tápanyaghiányos területeken is vizsgáljuk. A több éven keresztül egyáltalán nem műtrágyázott területen mért minőségből következtetni lehet arra, milyen minőségre számíthatunk gyenge adottságú, vagy extenzív körülmények között termelő gazdaságokban a különböző fajták esetén.  Az Mv Karéj ilyen körülmények között, 26-27% sikértartalom mellett, B1-A2 minőség elérésére volt képes, de jó sikerminőségét mutatja, hogy még ilyen feltételek mellett is magas marad a W-értéke. Elsősorban a Malmi I. minőségű fajtákat (pl. Mv Emese, Mv Magvas) kedvelő gazdaságok részére javasoljuk kipróbálását.

rendelhető

Mv Petrence

A középkorai érésű, tar kalászú Mv Petrence azoknak a gazdaságoknak lehet kedvelt fajtája, amely intenzív körülmények között gazdálkodnak, nagy termés elérésére törekednek, és emellett átlagosan jobb minőségű termést szeretnének betakarítani. A martonvásári országos fajtakísérletekben 2009-ben hét termelőhely átlagában termésmennyiségével az első helyen végzett, orrhosszal megelőzve az Mv Marsallt. Több év átlagában e két fajta azonos termőképességűnek bizonyult. Az Mv Petrence 75-85 cm magas törpeállományú búza, a martonvásári fajtaszortiment egyik legalacsonyabb tagja. Állóképessége kitűnő, ezért nagy műtrágyaadagokkal rekordtermés elérésére lehet törekedni. Sekély termőrétegű, tápanyagban szegény talajon termesztése nem javasolt. Egészséges búza, lisztharmatra jó és levélrozsdára közepes-jó ellenállósággal rendelkezik. Minősége hasonlít az Mv Magvashoz, de sikértartalma kevésbé ingadozó, farinográf-értékcsoportja pedig A2-A1. A tar kalászú fajtákat kedvelő, jó talajon inteznív technológiát alkalmazó gazdaságok részére ajánljuk kipróbálását.

rendelhető

Mv Tallér

Rekord termés elérésére képes intenzív kenyérbúza-fajta. Az állami fajtakísérletekben Mv 10-07 kódszámon vizsgált fajtajelöltként termőképessége kiemelkedő mértékben, 9,7%-kal haladta meg a kontrollfajták teljesítményét. Az ország különböző részein beállított martonvásári fajtaösszehasonlító kísérletekben 2010-2012-ben – 23 kísérlet átlagában – a legbőtermőbb martonvásári búza, a bőtermő takarmányminőségű búzákkal azonos, vagy azokat meghaladó termőképességű. Korai érésű fajta, átlagos években május közepén kalászol, így megfelelően hosszú szemtelítődésre képes a nagy melegek beállta előtt. Biztonságos termesztéséhez járul hozzá kiváló fagyállósága és nagyon jó lisztharmat-és levélrozsda-ellenállósága is. Kalászai jól termékenyülnek, és átlagosnál kissé nagyobb, 42-46 g ezermagtömegű szemeket fejlesztenek, amik pergésre nem hajlamosak. Jól bokrosodik, optimális, 90-100 cm állománya megdőlésre nem hajlamos. Minősége alapján keményszemű malmi búza. Nedvessikér-tartalma jellemzően 30-32%, sikérterülése optimális, 4-6 mm. Farinográfos minősége az elmúlt öt év mindegyikében B1. Alveográfos W-értéke 140-200x10-4 Juel között változik. Esésszám-stabilitása jó. Az Mv Tallér azoknak az intenzív körülmények között gazdálkodó búzatermesztőknek ajánlott fajta, akik átlagosnál nagyobb vagy igen nagy termésre törekednek, és megbízható (B1), de nem kiemelkedő minőségű árut akarnak előállítani.

rendelhető

Mv Toborzó

Nemzetközi összehasonlításban is különleges tulajdonságokkal rendelkező fajta. Rendkívül korán- a késői őszi árpákkal és a középkorai tritikálékkal azonos időben- kalászol és érik. Extra koraisága kitűnő fagyállósággal párosul. Fejlődési ritmusa annyira eltér a többi fajtáétól, hogy egészen másként reagálhat a környezeti hatásokra, mint a nálánál későbbi fajták. Korai virágzása miatt szemtelítődés az első hónapok előtt jobbára befejeződik, ezért igen nagy ezermagtömeget is képes elérni (>55 g). Kiegyenlített, nagy szemei miatt kedvező esetbe már 8-9 t/ha termést is elérik vele vetőmagelőállító TÁBLÁKON. Koraiságával a rozsdafertőzést is elkerüli. Virágzásakor az átlagosnál érzékenyebb a kalászfuzárium fertőzésre, ezért célirányos és a növényállomány fejlettségi állapotához igazított fungicides kalászvédelem elvégzése indokolt. Magas fehérje tartalmú és nagyon jófarinográfos minőségű fajta. Jó agrotechnika esetén nedvessikér tartalma 33-37% között ingadozik, farinográfos értékcsoportja jellemzően A2. Magas az alveográfos W-értéke is, de nagyon erős tésztája miatt P/L értéke meghaladja az 1-et. A télállóság-koraiság-minőség ilyen magas szintje egyidejűleg egyetlen más fajtában sem található meg, ezért termesztése a többi fajtát is a termesztők vetésterületének 10-20%-án ajánlott. A hormonhatású gyomirtó szerek kijuttatásának időpontját a fajta speciális fejlődési ritmusához kell igazítani, és őszi árpa aratása közben már érdemes az Mv Toborzó érettségét is vizsgálni, mert várhatóan a betakarítás e fajtával azonnal folytatható. Az Mv Toborzót továbbra is kiváló minőségi tulajdonságai és egyedülálló koraisága emeli a keresett fajták közé, elsősorban a tipikus búzatermesztő légiókban.

rendelhető

Mv Marsall

Széles körben elterjedt, rekordtermés elérésére képes intenzív búzafajta. Termésmennyisége kedvező évjáratban – bő tápanyagellátás és szakszerű növényvédelem esetén -, kisparcellás kísérletben elérheti a 10 t/ha termésszintet. Jó feltételek között, üzemi táblákon, nagy területen 7-9 t/ha közötti termésátlag mellett takarítják be a fajtát. Tápanyaghiány, rossz talaj, késői vetés stb. esetén alacsonyabb termésszinten ugyan, de 8-15% terméselőnye más fajtákhoz képest megmaradt. A termésstabilitása meghatározó élettani és agronómiai tulajdonságai kedvezőek. Hidegtűrése és télállósága kiváló. Bokrosodó képessége átlagos. Állománya 80-90 cm magas, szalmája erős, állóképessége jó. Az új lisztharmat- és levélrozsda-rasszok fertőzhetik, sárgarozsdára fogékony és szárrozsda-ellenállósága jó. Jó alkalmazkodását a különböző évjáratokhoz és tájkörzetekhez jól mutatja, hogy Magyarország után Romániában is állami elismerést kapott. Termésének sütőipari minősége közepes. Kedvező termesztési feltételek esetén sikértartalma eléri a 30-32%-ot, farinográfos minősége pedig a B1-et, azonban alacsony agrotechnikai színvonalon minősége ennél szerényebb. Igen népszerű. Jelenleg a negyedik legelterjedtebb őszi búzafajtaként jegyzik a vetőmag-szaporításokban.

rendelhető

Nagy sikértartalmú

Mv Kolompos

Az Mv Kolompos a nagy sikértartalmú fajtacsoport egyik felfutó tagja. Két bőtermő fajta keresztezéséből származik (Euréka/Mv Vekni), és ez teljesítményben is megmutatkozik. Az állai fajtakísérletben a minőségi kontroll az Mv Verbunkosnál 11%-kal nagyobb termést ért el, és hasonló eredményt adott a martonvásári kutatóintézet és a Prebázis Kft. közös, országos fajtakísérleteiben is. Nedvessikér-tartalma Martonvásáron több év átlagában meghaladta a 36%-ot, miközben farinográfos minősége többnyire A2, néha B1 volt. Alveográfos minősége közepes. Minőségstabilitása nedves években is jó, esésszáma stabilan magas. Az Mv Kolompos termesztése magas sikértartalom és jó minőség megtartása mellett termésszint növelését teszi lehetővé. A fajtát az Mv Vekni és az Mv Walzer fajták helyére javasoljuk köztermesztésben. Betegség-ellenállósága jobb, mint a korábbi fajtáké. Lisztharmattal és a levélrozsdával provokációs kísérletekben is alig fertőzhető, szárrozsdával szemben ellenálló. Fuzárium-toleranciája átlagosnál jobb. Jó hidegtűrése biztos éttelelést tesz lehetővé.

rendelhető

Kérjük keresse üzletkötő kollégáinkat!

 

Forrás: Martonvásári Fajtakatalógus 2014-2015

www.elitmag.hu